Kterak jsem si postavil PC 2x výkonnější než Apple Mac Pro za 600.000. Za třetinu ceny.

37 thoughts on “Kterak jsem si postavil PC 2x výkonnější než Apple Mac Pro za 600.000. Za třetinu ceny.”

  1. určitě nelze proti výsledku nic zásadního remcat, neber to jako pruzení. Ale upřímně kdyby mi mé možnosti v portmonce salutovali tak vysoko jako tvoje a zároveň se smířil s tím že prostě holt je to částečně investice do pocitu že mám soustruh kterej výkonově už nedokážu reálně využít tak bych šel spíš cestou objednávky naprosto na míru konfigurané stanice která ale projde pár testama montéru prodejce kterej dle toho co sem různě četl není uplně gáražovka analfabetů. A za mě maj teda design bedny o dost přitažlivější než co si vybral ty.
    https://system76.com/desktops/thelio-mega

    Like

    1. Přesně. Za ty hrachy bych si jako game designer navrhnul vlastní bednu a nechal si ji vyrobit na míru. I s blikátkama a vodním chlazením. Holt maloměšťák no.

      Like

  2. Fajn čtení.
    Jj, souzním s tím, že navrhnout si upgrade compu, dovzdělat se a všechno si sestavit je takové povznášející domácí bastlení – čirá radost.
    Vzal jsem to trochu skromněji, ale taky jsem přes vánoce provedl velký upgrade (Ryzen 5800X, 32GB RAM, 2TB Gen4 NVMe, 700W zdroj, GTX 1080 zděděná po synovi 😉 …a jako ostatní mě zaráží ten boot time 30s na takovém trhači asfaltu… jsem na polovičním čase, nějakých 16s (taky jsem jen naklonoval předchozí systémový SATA SSD, který byl asi taky dřív naklonován z plotnového HDD… ale pořád je to poloviční čas, to úplně nechápu).

    Like

  3. V Biosu bych nevypínal OC ,ale nechal ho na auto kvůli TURBU což se hodí u her. I když u tohoto rozlišení stejně bude limit grafika. Spíš než vypínat Turbo tak bych se podíval jestli AMD nenabízí na této platformě ECO režím [na am4 je]. Nesníží to výkon při hraní her. Sníží to celkový výkon při využití celého CPU ale ztráta není velká (při full load cca 10-15%) a odpadního tepla je méně a spotřeba je taky nižší. Nicméně na tom v jakém to jedeš case je to super výsledek.

    Like

      1. Vazne? To bych chtěl vidět alespoň na fotce. Evidentně o tom opravdu hodne víte a jste úplný profesionál

        Like

  4. Logitech Brio 4K mám cca rok a celou dobu funguje přihlašování obličejem výborně, bezpečně rozeznává 4 různé uživatele i za naprosté tmy, brýle a vousy nejsou problém. Jen bylo nutné hned aktualizovat firmware kamery. Bez aktualizace nešlo Hello vůbec nastavit.

    Like

  5. Škoda, blbě se to čte, čeština jak z pomocný školy.

    Mám trochu obavu, že Danovy komplexy z jedné super úspěšné kalifornské firmy souvisí s tím, že naslibovala KCD pro Mac a pak to nebyli schopni zvládnout a vzdali to…

    Like

    1. Tady nejde o komplexy ale o základní finanční gramotnost a to jsem se smál když jsem viděl že se má vyučovat na základních školách. Ty dnešní generace jsou uplně v zádeli.

      Like

    2. Spíš mi příjde, že ty máš komplexy z Vávry. Článek v pohodě, sem tam překlep – nic k posrání. A ohledně Applu – já v tom vidím to, že jsou to předražený krámy.

      Like

  6. Aniž bych chtěl dotknout komentovat hraní her, kterejm vůbec nerozumim, tak pro střih 4K videa a práci s fotkama tam vidim tři zásadní logický chyby:
    1) Pokud prací s fotkama nemyslíš převod z RAWu, ale práci v Photoshopu, tak tam jsi toho pravděpodobně moc nezrychlil. Práce s velkejma souborama je totiž náročná hlavně na RAM, CPU i GPU je od nějaký chvíle irelevantní a PS je neumí využít. Proto pokročilejší soudruzi používaj stroje s 128-512GB RAM. Se 64GB jsi tak na úrovni paní sousedky, která retušuje fotky dětí. Upgraduj minimálně na 128GB, na rychlosti až tak nezáleží.
    2) K těm SSD diskům. Chápu, že sis chtěl udělat radost rychlejma diskama, ale všechny důvody, který uvádíš jsou úplně nesmyslný. Pro střih 4K videa potřebuješ maximálně tak rychlý disky, abys dokázal přehrát 2-3x bitrate kamery. A pokud netočíš 8K RAW (což netočíš), úplně s přehledem si vystačíš se čtvrtinovou rychlostí, než kterou sis pořídil. To samý platí pro kopírování z karet. Těžko tě bude zpomalovat rychlost interního SSD, když čtečka, karta, ani externí SSD ti v životě 7 GB/s nedá.
    3) Render time. Tady jsem nevěřil vlastním očím. Nevim, jak přesně vypadaj tvoje HD videa a jaký 3D efekty do nich přidáváš, ale pokud renderuješ na tomhle stroji HD video půl hodiny, máš to někde blbě nastavený. Můj šest let starej Mac Pro ho renderuje rychlejc. Koukl bych se do nastavení CPU/GPU v Resolve 🙂 Nemluvě o tom, jak takovej render vypadá na Macu Mini za 20k (ještě rychlejc).

    Like

    1. > Render time.
      Muj tip je, ze se to neuchladi, a zacne to throttlovat. Pustil bych benchmark, a koukal, kde se drzi frekvence.

      Podobny problem bych ocekaval i pro hrach s GPU.

      I se skromejsim topenim maji problem i velkorysejsi skrine.

      Like

  7. Ve výchozím stavu zapnuté automatické přetaktování není na moderních základních deskáchnic neobvyklého.

    Like

  8. Zdravim, par takovychto masin jsem stavel.
    1) Teploty jsou dost vysoke (budou odchazet kondenzatory na MB, SSD atd.), pri plne zatezi to je asi “hucak”.
    2) U SSD bych sel do RAID karty do PCI-E se stripping modem (2x vetsi prenosova rychlost), mozna to bude podporovat i MB (RAID0), to je vsak vetsinou softwarove a nedosahuje takovych vykonu jako hardwarove raid radice. Ale zkusil bych to.
    3) Preinstalace neni jednoducha, ale NVME se plne projevi az po reinstalaci (drivery). Startovat to musi do 10 sekund, jinak je neco spatne. 2020 kupovany notebook mi dela start do 10 sekund (stal 10k CZK :-)). Schvalne bych zkusil zkusebni reinstalaci na novy disk (ostatni disky doporucim vypojit) a vsadim Zufanka, ze to pod tech 10 s da. Rychlejsi je po reinstalaci i prace a vyssi prenosove rychlosti SSD.
    4) Zauvazoval bych nad AIO grafikou (jestli se tam vejde vetrak). Samozrejme az budou dostupne, ted je RTX3090 Waterforce nebo Kingpin EVGA za cca 80 tisic, coz je nesmysl. Mam osobne 4x AMD Vega 64 Liquid (vodnik tam je s integrovanou pumpou a nemusi se nikam voda lit, upravovat trubice apod.), vetrak jde vyvest i mimo skrin. Muzu pujcit i na test (musel jsem vsak z toho sileneho socialismu utect z Prahy do Spanelska, takze az po navratu), kdyby Vam nevyhovovalo huceni u grafiky. Kdyby byl zajem o kontakt, pisu do formulare mail.

    At se dari
    Tomas

    Like

  9. Pekne napsano, vykonnostne dozajista zajimava masina, ale jsem sam, komu to prijde trochu bez vkusu? No offense, jenom na me osobne to pusobi lehce krupansky provedeny 😦 Ten medialni case? Ten monitor? Klavesnice? Mys? Extremni PC, ktere bootuje pul minuty, protoze ho stavitel zamoril prenesenou instalaci z uplne jineho pocitace? Proboha 😦 Podobna pocitadla dnes jdou udelat uplne jinak s galaktickou porci elegance a urciteho smrncu…

    Like

  10. To ja si uz davno oblibil skrine od Fractal Design ( mam je pod stolem a nejsem mladej uhrin abych vyzadoval prosklenou bocnici a tunu RGB svititek ). Moje priorita je ticha skrin + minimalne prachu (jedine co jsem u nove skrine udelal je vymenil defaultni vetraky za Noctua). Kdyz jsem prestavoval nove PC tak jsem vlezl do stareho cca po 4letech a zjistil ze ve skrini neni ani zrnko prachu. Mam NASku kterou pouzivam skoro ke vsemu, hlavne z ni pres iSCSI bootuju vetsinu serveru ( vcetne Raspberry Pi4 ). Kdyz clovek potrebuje hodne “mista” sel bych dneska asi do SAN reseni jako je napr. Storinator (https://www.45drives.com/products/) ja pri svy nature bych si postavil neco vlastniho a resil bych to domaci siti na optice coz uz dneska neni tak drahe a i pro SOHO pouziti se to da.

    Like

  11. Díky za příjemné počtení, líbí se mi tvůj osobitý přístup. Doporučuju se ještě podívat na možnosti podvoltování CPU/GPU – tyto komponenty obvykle zvládají referenční takty i na mírně nižším napětí a pak sestava méně žere a topí (+ může mít i vyšší výkon).

    Like

  12. Porovnávání s MacPRO není úplně ideální, protože to je souboj Win x macOS. Stejně tak nelze porovnávat iPhone s Androidem ve stejné hw konfiguraci.. To jen pro upřesnění. Ale jinak pěkná práce.

    Like

Leave a comment