Proč by proboha měl doma někdo mít útočnou pušku?

66 thoughts on “Proč by proboha měl doma někdo mít útočnou pušku?”

  1. amaterismus, zkuste nacit relevantni odbornou literaturu, zacnete treba na scholar.google.com a citujte vedecke studie – vyjde vam uplne neco jineho nez s tu pisete. vzit par statistik a ty svevolne, bez metodiky a jakehokoliv odborneho vzdelani, preinterpretovat je mozne, ale neni to veda a o realite to nic nevypovida.

    Like

  2. ČR je relativně liberální co se týče práva toho nosit zbraň na veřejnosti, ale má IMHO poměrně robustně nastavenou tu politiku, kdo vůbec dostane příslušný zbroják a jak snadno o něj lze přijít. Vesměs to oceňuju, byť tam z toho, co o těch pravidlech vím, dost nesouhlasím s tou striktností zabavování zbrojáku kvůli pouhým dvěma přestupkům v registru přestupků, kam se píšou věci relevantní, ale i dost problematické. De facto to legálním držitelům zbraní znemožňuje se nějak výrazněji vyjadřovat např. formou nenásilného aktivismu, byť na takové akce nikdy nepůjdou se zbraní a neublíží ani mouše, tak dvojí neuposlechnutí výzvy úřední osoby a poof, zbroják je fuč.

    Liked by 1 person

  3. Super článek! Ale ti odpůrci to stejně nebudou chtít pochopit a budou se snažit zpochybnit každý věcný argument. Tito odpůrci zbraní se možná každý den (větší města určitě) potkávají s lidmi, který mají za pasem tu svojí “nebezpečnou” zbraň, no a světe div se – nikdo z odpůrců zbraní neumírá a střelci bezhlavě nepálí po kolemjdoucích na ulici. Další věc je ta, že držitel ZP je prověřený PČR. Nesmí mít kriminální ani žádnou jinou pochybnou minulost bitkaře či alkoholika, musí mít potvrzení od doktora (tedy nemůže mít papíry na hlavu) a musí se naučit vše potřebné k držení ZP. Aby mohl držet legální zbraň i v dalších letech a nebyl mu odebrán ZP, musí být vzorným občanem po všech stránkách. Zajímalo by mě, jestli by všichni odpůrci zbraní prošli tímto sítem spolehlivosti k dosažení ZP

    Liked by 1 person

  4. Zrovna hraju Jagged Alliance a narazím na tenhle článek, náhoda? 🙂
    Jinak Dane s většinou souhlasím, nicméně útočné pušky, které jdou “snadno” předělat z5 na automaty bych civilistům raděj nedával. Už jen z bezpečnostního hlediska zneužití…
    Nevím přesně o jaké se jedná (ve zbraních se moc nevyznám), ale vím, že to u některých jde.

    Like

    1. “útočné pušky, které jdou “snadno” předělat z5 na automaty”

      Před časem jsme to řešili s kolegy z branže a potvrdili mi, že tohle “předělání” – konkrétně nejvíc se o něm mluví u AR-15 (civilní verze vojenské M-16) znamená přendání spodku pušky, což sice jde celkem snadno, ale onen díl je sehnatelný asi tak stejně “snadno” jako celá nelegální bouchačka – armádní díly se prý dost hlídají i v USA.

      Netuším, zda si šikovný soustružník/puškař amatér nedokáže onen díl vyrobit v dílně sám, ale takový si nejspíš zvládne klidně vyrobit i celou zbraň.

      Liked by 1 person

      1. Šikovný a dobře vybavený člověk tohle vyrobit dokáže (byť ne v originální kvalitě), ale není důvod, proč by něco takového dělal. Nestojí to za to riziko postihu. A nabídnout takovou zbraň na tzv. černém trhu (který u nás prakticky neexistuje) by se vůbec nerentovalo.
        A když už by se někdo přeci jen chtěl ozbrojit k vlastní trestné činnosti, stejnou “paseku” může udělat i samonabíjecími zbraněmi.

        Like

    2. Pokud někdo dokáže přestavět poloautomat na automat, tak si ten automat dokáže vyrobit celý. Ono aby to fungovalo, tak to vyžaduje pořádné znalosti.

      Like

      1. Nedávno jsem viděl na YouTube video kde soustružník dokázal tyto “spodky” vyrobit a hned z několika různých materiálů, což je podle jejich legislativy zcela v pořádku, jelikož v USA si člověk může vyrobit vlastní zbraň a ten spodek je jediná část která je registrovaná jako zbraň. Zmiňoval také že se dá zcela legálně sehnat malé CNC přímo na výrobu těchto částí. Dále to porovnával s jinými metodami, jak předělat AR-15ku na automat, např. “Bump Stock” (můžete si to vyhledat).

        Like

    3. Pokud by chtěkl někdo páchat trestnou činnost, tak nevím jak by mu v tom pomohla “full auto” puška.. 🙂
      I s tou samonabíjecí by dokázal napácht velkou paseku.
      A kdo někdy s full auto střílel, tak vám řekne že je to kravina – nic s tím netrefíte a jenom rychle vysypete zásobník..

      Like

  5. a co když vam do domu vleze zloděj , vy zavolate policii a on na vas vezme nůž , protože nenechává svědky ? Co uděláte ? Asi bych si tipl , že zemřete.

    Like

  6. Ovšem “útočná” puška neexistuje. Je buď samočinná, samonabíjecí nebo opakovací. Jiné přívlastky nemá.

    Like

    1. Cože? Útočná puška je dlouho zavedený pojem který se používá od zavedení STG 44 (Sturmgewehr= Útočná puška) což mimochodem je název vzniklý za 2.WW. Přičemž američané používají pro zbrně tohoto typu náze Assault Rifle. Takže mi opravdu povězte jak jste na tuhle myšlenku přišel

      Like

      1. Uvedu věci na pravou míru: Termín útočná puška skutečně existuje a je používán. Avšak to není termín který zná česká legislativa. Ta definuje pouze pušky: Samonabíjecí, Samočinné a opakovací.
        Útočná puška je pouze terminus technicus pro pušky splňující určité charakteristiky (náboj středního balistického výkonu, vyměnitelný schránkový zásobník, střelba dávkou etc.). Tudíž se jedná o pušku samočinnou. Stejně jako u tkz. Bojové pušky (Battle Rifle) která má velmi podobné definice avšak typicky používá náboj s vyšším balistickým výkonem a může i nemusí mýt samočinný mód střelby (FN FAL VS L1A1).

        Like

      2. Tento pojem ale prvykrat pouzila propaganda Hitlerovej NDSAP, teda narodnej socialistickej strany prace. Aka to nahoda, ze na oznacenie tych “zlych, utocnych pusiek” (kde radi daju vsetko) ho s takou oblubou pouzivaju prave socialisti vsade, kde chcu odzbrojovat (co je u socanov v kazdej krajine).

        A ze to boli vzdy socani, co potom ozbrojenych obcanov vesali, posielali do taborov smrti a zatvarali az neraz vyhladovali a zdecimovali cely narod.

        Like

    2. Nebavím se tu o “názvosloví”, o “slovíčkách”. Pokud chcete, ať si je puška třeba i útočná.
      Potom ovšem existuje i “defence rifle”, obranná puška. Protože moje pušky v žádném případě nejsou a nebudou útočné ať už to kdokoliv bere jakkoliv.

      Like

      1. Málem bych zapomněl, že “puška”, potažmo jakákoliv zbraň, může být jen funkční, nefuknční nebo rezavá. Jiný přívlastky už opravdu nemá 🙂

        Like

    3. Stejne jako neexistuje osobni, nakladni ani jiny typ automobilu. Existuje jen automobil se zazehovym, vznetovym nebo alternativnim pohonem, jine privlastky nema, ze?

      Like

    4. Tady budu odporovat, jelikož armádní označení je útočná puška, protože jak můžeme vědět že samonabíjecí puška neni třeba odstřelovací nebo podpůrná. A navíc samočinná, samonabíjecí nebo opakovací puška je pouze název pro fungování mechanizmu ve zbrani. Označení útočná puška vyjadřuje typ zbraně stějně jako samopal, PDW nebo pistole, tudíž doporučuji prostudovat si odborné materiály ohledně typů a mechanizmů zbraní a nebrat si moudra z Wikipedie.

      Like

  7. Zdravim Vas. Clanek o zbranich jsem docetla do mista kde pisete ze kazdy co o tom neco vi se obava, ze by to pouzil. Proto jsou pro mne legalni majitele zbrani naprosto fajn lidi – ovsem krome nekterych silenych myslivcu. Mela jsem je v agende mnoho let. Tudy cesta nevede. Co vlastne chci psat. Mate dobry nazor a mejte se hezky. Radka z P.

    Like

  8. Ono ani s živelným zřizováním zbrojního průkazu a oprávnění nosit zbraň to nebude tak horké. Myslel jsem, že ano, ale není. Po letech služby a užívání služební zbraně přišel civil a nutnost absolvovat zkoušky a pořídit si zbrojní průkaz. Když odhlédnu od finanční náročnosti, která na počátku spoustu “pošuků” odradí, přišlo nás ke zkouškám 28 a zbrojní průkaz nás získalo z tohoto počtu 7. A to ještě většina skupinu pro lovecké zbraně a tedy výkon myslivosti. Drtivá většina uchazečů neprospěla v testu, další byli komisařem vyřazeni při praktické zkoušce…. A to ještě nevíme, kolika potenciálním zájemcům nevydal doporučení lékař, neprošli z hlediska bezúhonnosti…. Zkrátka mýtus o tom, že kdo chce u nás zbrojní průkaz, bez větších obtíží jej získá, je opravdu mýtus.

    Like

    1. To mate v cexax tolko blbcov? Na sk sa ide na skusky az ked spravite psychotesty a na tie mozete len s papierom od vasho doktora no a na skuskach co som bol ja bolo tusim 7 ludi a vsetci presli pretoze boli nauceny pripraveny a naozaj prisny ale v ramci moznlsti mily policajti vraveli ze bezne asi len 10perc neprejde. Cize ok. Navyse a to ak doplnujem k clanku velka cast nositelov zbrani su byvali bezuhonny policajti. A to je myslim dobre.

      Like

      1. A nebo máme přísnější pravidla zkoušek, to vás nenapadlo? Na Slovensku máte zbraňové zákony tak nějak salám, párky, viz nedávné průsery se znehodnocováním. Ostatně i to bylo jako jeden z argumentů Bruselu pro zavedení jeho směrnice 😦

        Like

      2. Já bych z jednoho vzorku nedělal obraz o tom, jak funguje národ. Já šel na zkoušku asi s dvanácti dalšími a neudělali ji pouze dva a to o jediný bod.

        Like

  9. Vážený pane Vávro, díky za tenhle Váš článek. Podepíšu se pod každé Vaše slovo. Super.

    Like

  10. Pro ten poslední argument “máme tu hodně zbraní, takže je tu bezpečno” mi ale chybí surová data. Nějaká statistika třebas toho, že legálně držená zbraň v rukou civila opravdu zabránila trestnému činu. To je jen hypotéza, ne?

    Já osobně nemám nic proti střelným zbraním a jejich držitelům, sám jsem byl v minulosti párkrát na střelnici a táta také vlastnil pár pistolí, než je před několika lety prodal, ale trošku mi vadí takové to impulzivní zřizování zbrojáku v posledních několika letech (ženou se sem imigranti, tak si zřídím zbroják, EU chce omezit zásobníky, a tak si zřídím zbroják). To mi připadne trošku pubertální.

    Všem ostatním držitelům poklona.

    Like

    1. Přiznám se, že mi to taky vadí. Ale spíš z té druhé stránky. Tuhle hysterii nikdo nechce zastavit. Nikdo neřekne, že ty nově příchozí se budou filtrovat a v případě problémů budou okamžitě posláni pryč (ono to totiž ani nejde). Naopak se ukazuje, že to je problém a že to státy nejsou schopny zvládat a očividně bude problém i s bezpečnostní situací. V Londýně sice zemřelo naprosto zanedbatelné množství lidí, ale i tak to mohl být někdo z nás. V tomhle případě celkem kvituji, že u nás nejsme poprvé za celkem dlouhou dobu odevzdnaní. Neměnil bych možnosti získání zbraně, ale spíš bych možná tlačil víc na výcvik. Když už někdo má zbraň, tak by měl absolvovat každý rok nějaké množství kurzů. Ono by to pak možná odradilo lidi, které jsem poznal při přípravě na zbroják, kteří trpěli představou, že budou střílet na zloděje na zahradě, až jim ukradne sekačku. Stejně tak by dost pomohlo, aby bylo jasnější, kdy je možné zbraň použít. Třeba jako když ve 2 ráno někdo rozbije okno mého domu a vleze dovnitř. Situace se zásobníky je stejná. Lidé vnímají omezování svobody a tak se na to připravují. Je to asi jako kdyby od zítra byly zakázané cigarety nebo cukr. Nakupovali by pravděpodobně i nekuřáci a diabetici.

      Like

    2. Problém s dokazováním “máme tu hodně zbraní, takže je tu bezpečno” je v tom, že se nevedou (nebo se pouze mně nepodařilo dohledat) statistiky o tom, kolika trestným činnům bylo zabráněno pouhým vytažením zbraně a zastrašením.

      Liked by 1 person

  11. děkuji za pěkný článek, ale myslím, že odpůrci zbraní nepochopí. Jelikož nechci urážet, tak “proč asi” 😉

    Like

  12. Spousta uvedených argumentů platí obecně – vemte si např. UK a jejich totalitně úzkostlivé snahy zabránit slušným a zákony respektujícím občanům nosit u sebe cokoliv použitelného jako zbraň.

    Přitom rozhodně nemají méně násilné trestné činnosti proti nám. Spíš mi přijde že v poslední době tam mají mnohem víc útoků mj. běžně dostupnými kuchyňskými noži, přičemž veřejnost se nemá legálně čím bránit. Osobně jsem se tam nijak bezpečně necítil (to už jsem se cítil mnohem lépe v Izraeli).

    A ať mi nikdo neříká o tom, jak vlastnictví zbraně dělá z člověka nebezpečného pošuka. Nemám sice žádnou střelnou zbraň, ale nějaké ty nože (pevné, či zavírací mám) a opravdu nemám nutkání vytáhnout v hádce kudlu a někoho bodnout, nebo jen tak “pro zábavu” pobodat někoho v davu – prostě proto, že na rozdíl třeba od facky, takovýhle čin už nejde vrátit zpět … Totéž třeba s teleskopem – kolik lidí ho má “pro jistotu” – protože ví, že to je jediný způsob jak se ubránit někomu silnějšímu (nedejbože s ubouchnutou lahví nebo nožem). A kolik takových lidí ten teleskop jen tak ze vzteku použije na někoho, kdo jim třeba odřel auto? Podle mne jich moc nebude.

    Jo a ještě mne napadá jedna věc – předpokládám, že naše předpisy nedovolují civilovi mít “plnohodnotnou” útočnou pušku ala M-16, takže by možná stálo za to zmínit, jak se třeba taková AR-15 liší od M-16 nebo toho AKčka. Pokud se nepletu, tak to neumí full-auto ani dávku, takže to je spíš taková samonabíjecí puška s větším zásobníkem.

    Like

    1. Tak, tak. U nás můžeme mít na výjimku MV tzv. automat – čili zmíněný AK nebo M16. Vlastnit na nákupní povolení lze tzv. poloautomaty – neboli samonabíjecí zbraně.

      Like

      1. Kdepak, dnešní zákon používá pojmy Zbraň opakovací, samonabíjecí a samočinná, žádné automaty, poloautomaty apod.

        Like

  13. Problém je, že nám zákaz zbraní nutí ostatní státy v rámci EU, u nás přímo proti zbraním žádná velká nevole není.

    Like

  14. Neznám nikoho kdo u sebe denně nosí zbraň. Jak se to prakticky funguje? Příjdete do práce, položíte si Glocka na stůl vedle mobilu, v poledne jdete naproti do restaurace, Glocka za pasem? Nebo nějak rozlišujete, kdy zbaň ano a kdy ne?

    A když je větší pravděpodobnost, že vás zabije manželka sekáčkem než soused AKčkem, zastřelíte manželku? Respektive stihnete si doběhnout pro zbraň? Nepředpokládám, že doma sedíte u televize a máte Glocka za pasem.

    Like

    1. No u nás platí, že zbraň musí být nošena skrytě. 🙂 Tedy jdete do práce, na oběd na nákup atp. a nikdo nic neví, zbraň máte stále u sebe. Platí také , že je majitel zbraně povinen ji zabezpečit proti zcizení a zneužití.

      Like

    2. Dobrý den, pokud je Váš dotaz myšlen seriózně (tzn fakt Vás zajímá, jak vypadá každodenní fungování s nošením pistole), tak odpovídám; Ne, pistoli nemůžete nechat v kanclu na stole (protože skryté nošení a riziko zneužití). Tzn nosíte celý den v pouzdru na boku) . Denní režim tomu přizpůsobit musíte (po práci si na pivko (pokud nosíte) neskočíte. Ja např. nenosím, pokud jdu ráno před prací sportovat, veřejné šatny jsou problém (ze stejných důvodu viz výše). Doma u televize: asi jak kdo, dům na samotě versus byt v paneláku..

      Like

    3. Proč jste si tak jistý, že neznáte nikoho, kdo denně nosí zbraň? Statisticky vzato takových lidí potkáte denně několik, jen o tom nevíte. Třeba s někým takovým i sedíte v kanceláři.
      Jelikož je povinnost nosit zbraň skrytě, tak se o tom nedozvíte, pokud se dotyčný sám nerozhodne vám o tom říct.

      Like

      1. řekl bych, že je to podobné jako s “volně dostupnými” zbraněmi. Člověk taky nepozná, že tahle paní má v kabelce elektrický paralyzér, nebo tenhle chlápek vystřelovací nůž a tahle nevinně vypadající holčička zas pepřový sprej a boxer v kapse.

        S tím se taky člověk moc nešíří po okolí, maximálně to ví rodina nebo pár kamarádů. Mají to v kapse když jdou na procházku, do banky, do školy či práce… Asi jediné, kdy se to zjistí, je pokud jdou do nějaké budovy s detekčním rámem – tam si pak obvykle diskrétně odloží do skříňky. Což taky nic nemusí znamenat pro okolí, protože tam někdy vadí i malý švýcarský zavíráček…

        Like

    4. Né, znamená to, že jakmile se ke mě žena přiblíží se sekáčkem místo řízků, okamžitě ji zastřelím, bo devítku neodkládám ani u televize, natož v koupelně nebo ložnici 😉 Takto hloupě a účelově položenou otázku jsem už dlouho neviděl 😉 Rozumný člověk si dom přece nepořídí Jacka rozparovače 🙂

      Like

    5. Hehe ano su preperi ktory cakaju konirc ale su psychycky zdravi a ti nosia aj puta aj takych poznam ale inak sa nosi skryte lebo vyriahnutim ukazanim zbrane ste terc. Kto robil skusky vie. Takze vedsina ukludnenych nosi skryte tam a vtedy ked uzna za vhodne ze hrozi zvysene nebezpecenstvo.. Samozrejme ze nie do krcmy. Ak si vypijete a mate zbran je to priestupok ako keby ste pili v aute to tiez kazdy vie.

      Like

    6. Neznáte? Já se hlásím … Už tedy znáte. Zbraň se nosí skrytě, nikam se neodkládá. U nás ve firmě má ZP 13% lidí.
      Až potkáte skupinku nepřizpůsobivých, která po vás bude chtít peněženku a mobil, možná začnete nosit také. Nebudete tomu věřit, ale úplně stačil pohyb rukou směrem k opasku – a skupinka se v klidu a urychleně rozešla.

      Liked by 1 person

    7. Já osobně nosím zbraň stále,jak ve službě tak okamžitě po odevzdání služební zbraně měnim v trezoru za svoji osobní a ano i doma ji mám stále v pouzdře.
      Ale nepoznáte to protože je zbraň skrytá jak ukládá zákon.
      Když si budede všímat lidí kolem sebe na ulici a budete vědět a znát jak a kde to dělá boule asi by ste se divil kolik ozbrojených lidí potkáte např. v tak malém městě jako je třeba Jihlava (jen příklad) můj osobní názor je takový že čím více legálně ozbrojených lidí nosí zbraň tím je společnost slušnější a až se nedej bože stane že budete čelit útoku např nožem na ulici od nějakého feťáka,budete sakra rádi že je poblž ozbrojený spoluobčan (je jedno jakého povolání či služebního poměru) který zavčas zasáhne a většinou z osobních zkušeností stačí zbraň jen vytáhnout.Než čekat 5-10-15minut na hlídkový vůz PČR a to zda ho do vašeho usmrcení vůbec stihne někdo zavolat.Útok samotný však probýhá v řádech sekund.
      Za mě ozbrojení lidé ANO na 100%souhlas ale pouze ti co splňují kritéria a mají povolení dle dnešníh zákonů a především zbraň má nosit jedině ten který se na to cítí,ne ten kdo se zbraní bojí,ale má ji na obranu.Ale s nikým takovím sem se posledních 10let už nesetkat.

      Like

  15. Čím je způsobena ta chyba u Kypru? Je možné, že je stejná chyba u dalších údajů?
    Z čeho vychází ten konečný argumentační vývod 1-3? Ta statistika (když odhlédneme od její chybovosti minimálně u Kypru) dokazuje, že obecná multikulturní korelace mezi násilnými činy a počtem zbraní neexistuje… ani na jednu stranu. Je správně uvedeno, že důvody je třeba hledat jinde než v prostém počtu zbraní, ale toto tvrzení neznamená, že nemusí jít o zbraně vůbec. Těch faktorů je, jak si všichni uvědomujeme, více a jsou silně závislé na lokální socio-ekonomicko-kulturních důvodech (zákony, kultura zbraní, kultura násilí, tlak společnosti…).
    Je myslím rozumnější se držet výkladu neuniverzálnost vztahu společnost-zbraně, než to lámat přes koleno, prohlašovat zbraně za bezpředmětné, a dostat se do nicneříkajícího multikulturního mišmaše, jako v příspěvku.

    Like

  16. V té statistice jsem asi nepochopil, k čemu se co vztahuje. Počet zbraní na 100 obyvatel je jasný. Ale počet vražd a sebevražd? To je v jednotkách obyvatel ročně? To se nabízí jako první, pak by ale tady vystupovali nahoru velké státy. Což by bylo dost zavádějící. V nadpise je ale “vzhledem k počtu zbraní”, z čehož nejsem moc moudrý. Dělit to počtem zbraní mi moc smysl nedává. Nebo jak to mám chápat?

    Like

  17. “V Americe za problémy může chudoba a gangy”

    Data ukazují, že když gangům nedáte přístup ke zbraní, budou méně výkonné, pravděpodobně nespáchají tolik vražd jen noži a basebalovými pálkami.

    http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2013/09/gun-control?fsrc=scn/fb/te/bl/ed/guncontroldatasuggestgunsdoinfactkillpeople

    Ale jinak zajímavý článek od člověka, který zjevně není jen zelený mozek. Takoví lidi mi nevadí a nemám problém s jejich ozbrojením. Mám děs z té sorty fanoušků zbraní, co se třesou na to až zbraň použijí k ochraně národa, nejlépe tím, že na hranicích zastřelí nějakého divně oblečeného chudáka.

    Like

    1. Takové však najdete v podstatě jen v bombastických novinových článcích. Takové představy nám někteří odpůrci ozbrojeného obyvatelstva rádi podsouvají.

      Like

    2. “Data ukazují, že když gangům nedáte přístup ke zbraní, budou méně výkonné.”

      Oni si zbraně seženou vždy. Snad žádný z lidí co se pohybuje v tomto prostředí nevlastní legálně… Černý trh se zbraněmi je v těchto komunitách velice rozrostlý a není problém tam sehnat téměř jakoukoli zbraň.

      Like

  18. Pingback: Tomáš Bezouška

Leave a comment