Bohušovy spravedlivé daně

29 thoughts on “Bohušovy spravedlivé daně”

  1. to je strašná sračka – sociální platové nůžky ve společnosti jsou v americe nejvíc rozevřené od 50. let 20. století a lidi už tam začínají být zoufalí a dělají pi*oviny (volí Trumpa,…). U nás je to podobné jenom s tím rozdílem že se nůžky rozevírají od 90. let a není to ani zdaleka tak hrozné jako v americe. Ale i zde právě proto mizí střední třída (resp. chudne) a ano progresivní zdanění je jedna z forem narovnání sociální nerovnosti.
    Slovy “Marxe” (čti levicového intelektuála) – jen si to nechápej proč je sociální solidarita potřeba ale až se většina společnosti rozhodne že takový stav už pro není únosný tak prostě zruší společenskou smlouvu a ti nahoře nebudou mít vůbec nic. A když se podíváš všude po světě (hlavně krásně to je vidět teď v USA) tak vidíš jak jsou lidi z nižší střední třídy a níž tak zklamaní ze svého údělu a už toho mají dost. Blíží se revoluce brachu a ty ji nevidíš… 😉

    Like

    1. Noznice sa otvaraju, no chudobni ludia mozu nakupit viac jedla, oblecenia, elektroniky, mozu ist na masaz (lacna vec) a pani manzelka si moze za par drobnych ist spravit nechty o akych sa jej pred tym ani nesnivalo.

      Otvaranie noznic je o hovne vypovedajuci ukazovatel, ak mas sam hovna v hlave. Dovod preco sa noznice otvaraju je preto, lebo je stale viac a viac zlozitejsie prinasat inovacie a produkty priamo z tvojej garaze. Na to aby si sa dnes nabalil bez statnych zakazok potrebujes viac roboty nez kedykolvek predtym a preto maju velki hraci vlastniaci velke mnozstvo kapitalu velku vyhodu a preto su to zrovna oni, s najvyssim rastom prijmov .

      Nikto dnes za par mesiacov nenapise daky OS, lebo dnesne moderne OS su neuveritelne zlozite a maju niekolko milionov riadkov kodu, co jeden alebo dvaja nemaju sancu napisat. Ked sa prechadza z 14nm na 10nm technologiu u cipov, tak na celom procese museli by zapojene desiatky spickovych vedcov z oboru fyziky a chemie a ti najlepsi inzinieri, co vedia navrhnut a vyrobit tie najpresnejsie masiny, ktore vedia super presne lestit, vedia vykonat linearny posun s presnostou na dva nanometre a pod. Alebo co take farma firmy, ktore musia zamestnat tisicky farmaceutickych expertov a chemikov, ktory pokusom/nahodou a nasledovnym testovanim hladaju nove lieky, ktore zarobia miliardy a zaroven zmiernia utrpenie chorych ludi?

      Jednoducho vdaka tomu, ze priniest dnes nieco nove je exponencionalne narocnejsie na cas a kapital, je velky problem zarobit poriadne prachy. Kedysi ti stacil nejaky zlepsovak, co si vymyslel v garazi za jedno popoludnie, dal si to patentovat a bol si bohac… stacilo ti mat maly obchodik na rohu ulice s par druhmi potravin a ludia chodili – no dnes je zakaznik tak narocny, ze chce mat vsetko v jednom obchode. Cize aj samotne naroky zakaznikov su dovodom k roztvaraniu noznic – preferuju sa zlozite produkty, ktore mozu vyrabat iba obrovske firmy s obrovskymi fabrikami s obrovskym zastupom expertov. Ved aj Dan Vavra sam dobre vie, ze aby mal dnes uspesnu pocitacovu hru s dobrou grafikou potrebuje strasne vela prachov a ludi.. asi by vedel na tuto temu o dost viac povedat.

      Vacsina sa ma lepsie nez kedysi, no rozdiel medzi vacsinou a mensinou sa zvacsil. A to ludom vadi najviac ocividne.. citia akusi galakticku nespravodlivost no sami ziju daleko lepsi zivot nez kedysi a kazdym dnom je ten zivot aj tak lepsi a ludia sa dozivaju dlhsich a zdravsich zivotov. Ludia zacnu bohatym zavidiet a socanske zmyslanie je aktivovane.

      V dobe pred 90tymi rokmi sme neboli vsetci rovnako bohati, ale rovnako chudobni. Ludia si medzi sebou nezavideli porsche, alebo ferrari, ale skor farebnu televiziu ci dovolenku v Juhoslavii.

      Like

  2. Článek asi zajímavý, ale smutné je, že žádná univerzální pravda neexistuje, ani pravicová, ani levicová. Takže máme spoustu programátorů, doktorů apod., kteří si své platy zaslouží, stejně jako pseudomanažerů a příživníků, kteří berou stejně a nezaslouží si ani polovinu…

    Like

    1. O tom kdo si kolik zaslouží rozhoduje ten kdo ho platí a ne stát. Ty penzíe totiž ten zaměstnavatel nezískává od státu, ale svojí prací/produkcí a je čistě na něm kolik komu zaplatí. Žádné etické komise pro “zasloužené ” mzdy tu nemáme a doufám že ani mít nebudeme.

      Like

  3. v něčem v článku se dá souhlasit, ale zaměřím se na tohle, cituji : “Jenže “socanská solidarita” znamená, že někdo kdo pracuje málo, protože nic neumí, ukradne kus odměny někomu kdo pracuje líp a o to méně pak může pracovat.”

    Nevím, kde jste vy a tobě podobní zmrdíci vzali to, že kdo méně vydělává, tak i méně pracuje. Takový dělnas v továrně se kolikrát namaká víc něž kdejaký bílý límeček v kanclu. Že je jejich práce níže ohodnocená, to je již jiná story.

    Like

    1. Vždy mě trochu naštve a zároveň pobaví názor, že pracující pracují více než bílé límečky. Každý může investovat tisíce hodin svého života, aby byl ten “méně pracující a lépe hodnocený”. Každý může vyměnit odchod v půl třetí a čistou hlavu za “za tmy do práce, za tmy z práce, zbytek dodělat doma a jinak jsem na telefonu”. Každý může vzít pilník a přibrousit hranu, ale ne každý už může říct kterou a jak. Zažil jsem mnoho lidí, kteří bílí límeček zkusili a A) nezvládali “jen sedět u PC” a pít kafe B) radši se sami vrátili k pilníku, neboť jim zvýšení platu za to nestálo. A těch B bylo víc.

      Like

      1. *** Každý může investovat tisíce hodin svého života, aby byl ten “méně pracující a lépe hodnocený”. ***

        Toto je oblíbená mantra lidí, kteří dokázali být úspěšní ve společnosti orientované na intelektuální výkon, soutěživost, odolnost vůči stresu, schopnost organizace a sebeprosazování. Jen něco z toho se lze do nějaké míry naučit (o materiálních startovních podmínkách nemluvě).

        Je to očividně možný model společnosti, ale jako každý model, je trochu jednostranný. Sociální solidarita je tu od toho, aby umožňovala udržet přijatelné podmínky i pro lidi, kteří pro úspěch v takto nastavené společnosti nemají předpoklady – ne proto, že by byli nějak “principiálně” méně hodnotní, ale proto, že právě jejich schopnostem “doba nepřeje”.

        (A to říkám z pozice člověka, který ty “dnešní” předpoklady víceméně má.)

        Like

    2. Rozdíl je jeden a prostý. Dokáže pracující v továrně nahradit bílý límeček? Pokud ano, proč není bílým límečkem a nepracuej méně za víc? Dokáže bílý límeček nahradit pracujícího na pásu? Ano? Pak je asi jasné, proč dostává ten který umí dvě věci vc než ten, který umí jen jednu. Jinak já jsem rukama taky pracoval (v tiskárně, na poště, stěhováka jsem dělal, kopal jsem lopatou archeologické vykopávky…), takež vím co to obnáší a prací nikho neopovrhuju. Každopádně práce hlavou, která přináší zisk a umí ji méně lidí je odjakživa lépe placená než práce rukama, kterou může dělat nekvalifikovaný člověk. Jinak dnešní “bílý límeček” si čast vydělá míň než lidi třeba v automobilce na pásu s kvalifikací.

      Like

  4. Diky! Nadherne napsany… pod tohle se podepisuju a okamzite sdilim vsude kde jde. Pracuju v IT a tam opravdu plat nad 50 tisic neni problem, ALE stoji to dost sil, prace v IT neni pohodlna kancelarska prace, je to makacka… velka zodpovednost a taky spousta prescasu (mesicne 30 – 40 hodin) a drzenych pohotovosti (cca kazdy mesic mam 2 tydny pohotovost, kdy musim byt na telefonu, kdyz se neco po to abych byl pripravenej do 15 minut se pripojit do prace a zacit makat)… takze muzu rict ze makam opravdu dost, a jestli tohle projde, tak me nebude delat sebemensi problem jit pracovat do zahranici (tech nabidek je tam opravdu dost)…

    Like

  5. Jo, jistě a teď tu o Karkulce …..
    ,,Za každým velkým majetkem, stojí velká všivárna,,
    Hohoré d´Balzac – volně přeloženo František Zemek 😉

    Like

    1. A ted nam vysvetli, kdes co kde vzal o velkych majetcich ty hlavo? Myslis si snad, ze kazdej doktor ma nejakej velkej majetek? Ty bude myslitel, jak hovado.

      Like

  6. Bohusova kalkulacka navic lze o tom, kdo kolik vydela. Ten s minimalni mzdou neziska 444, ale jen 150 Kc (!). To uz je min, nez cena dvou obedu na malomeste. Kvuli tomu je snad nemuze volit nikdo soudny…
    (Dal jsem dohromady kalkulacku, ktera pocita dobre: https://spravedlivejsi-dane.cz)

    Nezbyva nez doufat, ze je to forma populistickeho marketingu bez realnych planu sliby naplnit. Cilem muze byt reklama zadarmo – a tu ted maji.

    Like

Leave a comment